Wat is breigaren
4 maart 2018
Onderzetters om haken van restanten quilstoffen
Omhaken van een onderzetter gemaakt van restanten quiltstoffen
19 maart 2018

Wat is haakgaren

Een antwoord op de vraag wat is haakgaren is al het garen dat geschikt is voor het haken van projecten.

Als we het woord opdelen in twee delen krijgen we het deel haak ofwel haken en het deel garen.

De term garen is een zeer algemene term en zal ik daarom eerst uitleggen gevolgd door de term haken.

wat is haakgaren

Garen

Het spinnen van vezels wordt garen genoemd. Deze vezels kunnen natuurlijke materialen zijn maar ook synthetische. Enkele natuurlijke vezels wol, vlas en katoen. Enkele synthetische vezels zijn nylon en polyesther.

Dan komt er nog een combinatie van vezels voor, natuurlijke vezels in combinatie met polyester, nylon of viscose, dit wordt gedaan om sterkere of goedkopere garens te kunnen maken. Het garennummer geeft de dikte van het garen aan.

We kennen verschillende gesponnen garens:

  • Gekaard garen, katoengaren welke gekaard, gerekt,gedoubleerd en via ringspinnen gemaakt is
  • Strijkgaren, wolgaren dat op dezelfde wijze gemaakt is
  • Kamgaren, garen dat na het beschreven proces gekamd wordt, door het kammen worden de korte vezels verwijderd waardoor het garen gladder en gelijkmatiger wordt.
  • Open end Garen, dit garen wordt gemaakt volgens het open end spinproces.

Haken

Haken is een techniek die er voor zorgt dat je met garen en haaknaalden een handwerkproduct kunt uitvoeren. Met een handwerkproduct bedoelen we bijvoorbeeld een trui, vest sjaal,muts,omslagdoek of interieur assesoires zoals een kussen.

Voor het haken maak je gebruik van verschillende steken en van een patroon.

Aan de hand van verschillende steken krijg je een bepaalde structuur in je haakwerk. Een patroon zorgt voor een steeds terugkerende reeks van steken die daardoor ook bepaalde hoogte en diepte in een haakwerk kunnen bewerkstelligen.

Voor haakgarens worden meestal dunnere diktes garen gebruikt maar deze kunnen ook gebruikt worden als breigaren.

Zie ook de blog wat is breigaren waarin je eigenlijk dezelfde uitleg tegen komt als in deze blog.

De vraag wat is haakgaren is hiermee beantwoord, wil je weten welke merken en kwaliteiten wij allemaal in onze collectie hebben neem dan een kijkje in onze webshop.

Klik HIER voor een directe link naar ons haakgaren.

Veel gestelde vragen over haakgaren met de antwoorden :

  • Haakgaren met glitter – Een kwaliteit haakgaren met glitter is bijvoorbeeld de kwaliteit Miracle van Schachenmayr. Van Adriafil de kwaliteiten Vegalux en Rugiada. Mooi om te gebruiken voor het haken van kerstengeltjes.
  • Haakgaren met kraaltjes – Een erg leuk effect is haakgaren met kraaltjes, een voorbeeld hiervan is de kwaliteit Schachenmayr Select Couture. Ook heel leuk om te gebruiken voor kerstdecoraties. Het is wel belangrijk om losjes te haken om.
  • Knutselen met haakgaren – Een leuk idee om met kinderen te gaan doen  is vriendschaps armbandjes maken hiervoor gebruik je een klosje en een niet te dik garen. Uitermate geschikt hiervoor is de coton 3 van Phildar, verkrijgbaar in vele kleuren. Met iets dikker garen (bijvoorbeeld de Phildar Partner 3,5 of de Scheepjes  Soft Fun) kun je vingerhaken of punniken, hiervoor gebruik je punnik klosjes in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar.
  • Haakgaren voor naald 20 –  Een haakgaren voor naalddikte 20 mm is de Schachenmayr home style, hiermee maakt u binnen een handomdraai de mooiste woonaccessoires zoals bijvoorbeeld kussens of plaids. Verkrijgbaar in 6 decoratieve trend kleuren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *