Borgo de ‘Pazzi
13 februari 2018
Wat is Haakgaren
18 maart 2018

Wat is breigaren

Een antwoord op de vraag wat is breigaren is alle garens die geschikt zijn voor het breien van projecten.

Het woord breigaren is samen gesteld uit twee delen, het eerste deel is Brei ofwel Breien en het tweede deel is garen.

breigaren handwerkwinkelholten

Om de vraag wat is breigaren te kunnen beantwoorden moeten we dus eerst weten wat de term breien inhoud en wat de term garen inhoud.

Voor breien ben je garen nodig dus laten we beginnen met het uitleggen van de term garen.

Garen

Een definitie van de term garen is het spinnen van vezels. Dit kunnen verschillende typen vezels zijn, bijvoorbeeld katoen, wol vlas of synthetisch.

garen handwerkwebshop.nl

Wat is breigaren – los garen

Dan komen er ook nog combinaties van vezels voor, natuurlijke vezels in combinatie met polyester,  nylon of viscose, dit wordt gedaan om sterkere of goedkopere garens te kunnen maken. Het garennummer geeft de dikte van het garen aan.

We kennen verschillende typen gesponnen garen

  • Gekaard garen, katoengaren welke gekaard, gerekt,gedoubleerd en via ringspinnen gemaakt is
  • Strijkgaren, wolgaren dat op dezelfde wijze gemaakt is
  • Kamgaren, garen dat na het beschreven proces gekamd wordt, door het kammen worden de korte vezels verwijderd waardoor het garen gladder en gelijkmatiger wordt.
  • Open end Garen, dit garen wordt gemaakt volgens het open end spinproces.

BREIEN

Breien is de techniek die er voor zorgt dat je met garen, en breinaalden een handwerk product kunt uitvoeren. Met een handwerkproduct bedoelen we bijvoorbeeld een trui, vest, sjaal, muts, omslagdoek of  interieur assesoires zoals een kussen of een deken.

Voor het breien maak je gebruik van verschillende steken en van een patroon.

Aan de hand van de verschillende steken krijg je een bepaalde structuur in je breiwerk. Een patroon zorgt voor een steeds terugkerende reeks van steken die daardoor ook bepaalde hoogte en diepte in een breiwerk kunnen bewerkstelligen.

Binnenkort kunt u op onze website ook blogs vinden over breien haken borduren en quilten.

De al bestaande blogs zullen steeds worden aangevuld met extra informatie. Het loont dus zeker regelmatig terug te keren om te kijken of de artikelen al zijn bijgewerkt.

De vraag wat is breigaren is hiermee beantwoord, wil je weten welke merken en kwaliteiten wij allemaal in onze collectie hebben neem dan een kijkje in onze webshop.

Klik HIER voor een directe link naar ons breigaren.

Zie ook de blog wat is haakgaren waarin je eigenlijk dezelfde uitleg tegen komt als in deze blog.

Veel gestelde vragen over breigaren met de antwoorden :

  • Breigaren met glitter – Een kwaliteit breigaren met glitter is bijvoorbeeld de kwaliteit Miracle van Schachenmayr. Van Phildar de kwaliteiten Phil Soleil, Strass Light, en de Miriade. Van Adriafil de kwaliteiten Vegalux en Rugiada.
  • Breigaren met pailletten – Een breigaren met pailletten is de kwaliteit Phildar Paillettes. Dit garen geeft uw trui of vest een luxe uitstraling.
  • Breigaren met kraaltjes – Een erg leuk effect is breigaren met kraaltjes, een voorbeeld hiervan is de kwaliteit Schachenmayr Select Couture. Ook heel leuk om te gebruiken voor kerstdecoraties.
  • Knutselen met breigaren – Een leuk idee om met kinderen te gaan doen  is vriendschaps armbandjes maken hiervoor gebruik je een klosje en een niet te dik garen. Uitermate geschikt hiervoor is de coton 3 van Phildar, verkrijgbaar in vele kleuren. Met iets dikker garen (bijvoorbeeld de Phildar Partner 3,5 of de Scheepjes  Soft Fun) kun je vingerhaken of punniken, hiervoor gebruik je punnik klosjes in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar.
  • Breigaren voor naald 20 –  Een breigaren voor naalddikte 20 mm is de Schachenmayr home style, hiermee maakt u binnen een handomdraai de mooiste woonaccessoires zoals bijvoorbeeld kussens of plaids. Verkrijgbaar in 6 decoratieve trend kleuren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *