Olifanten kussen
24 oktober 2018
Sokken breien
21 februari 2021
Omgehaakt kleedje van Quiltstof

omgehaakt kleedje van quiltstof met rode achtergrond

Een kleedje van omgehaakte quiltstof.

Ik heb er voor gekozen twee kleuren quiltstof te gebruiken zodat het kleedje een verschillende voor- en achterzijde krijgt en dus aan twee kanten te gebruiken is.

Beige zijde kleedje van omgehaakte quiltstof

Beige zijde van omgehaakt kleedje quiltstof

Rode zijde van omgehaakte vierkantjes quiltstof

Rode zijde van omgehaakt kleedje van quiltstof

Voor het maken van een kleedje met 9 omgehaakte vierkantjes Quiltstof, bent u de volgende materialen/gereedschappen nodig:

Werkwijze

Knip de steam a seam in 2 stroken van 10 cm, en strijk dit tussen de 2 stroken stof.

Snij 9 blokken quiltstof van 10 x 10 cm

Teken met de markeerpen een lijn op een halve cm vanaf de kant.

Om later te kunnen haken brengen we eerst een festonrandje aan (de steeklengte is tot de gemarkeerde lijn) met een tussenruimte van ongeveer de dikte van de naald.

Hecht de draad af.

festonsteek

Festonsteek

Eerste toer

Begin willekeurig met 1 losse (= ipv 1 vaste) 1 losse, 1 festonsteek overslaan, 1 vaste, 1 losse, 1 festonsteek overslaan, 1 vaste enz.

In de hoeken meer steken bijv. eerste deel hoek 1 vaste, 1 losse, 1 vaste, 1 losse naar tweede deel hoek, 1 vaste, 1 losse, 1 vaste, losse en festonsteek overslaan enz. toer sluiten met een halve vaste

Tweede toer

Deel met spelden 1 kant op in 5 delen van 2 cm. Aanhechten in een hoek 1 losse (ipv 1 vaste) 3 lossen, 1 vaste, 10 lossen, 1 vaste voor de speld (haal de speld weg) 1 losse, 1 vaste  in de volgende steek 10 losse bij de volgende speld 1 vaste enz. toer sluiten met halve vasten.

Derde toer

Met halve vasten naar 3 lossen opening ! 1 losse (ipv vasten) 1 stokje, 1 dubbel, 1 driedubbel stokje, 3 lossen, driedubbel stokje, dubbel stokje, stokje, vaste. In de 10 lossenboog in de lossen 2 x een vaste, 3 x een stokje, 3 lossen, 3 stokjes, 1 vaste de laatste vasten samen afhaken met de eerste vaste van de volgende lossenboog, 1 vaste, 3 stokjes, 3 lossen enz.

Bij deze toer haak je gelijk de volgende blokken aan elkaar. Dit doe je in de losse bogen, je haakt 1 losse dan 1 vaste om de 3 lossen boog van het andere blok, 1 losse enz. dit doe je in alle bogen en ook de hoeken.

Buitenrand

Hoek, ( 3 lossen opening) 4 x 2 samen afgehaakte stokjes met daar tussen een picootje (=3 lossen, 1 halve vaste in de eerste losse) . 2 lossen, stokje in het stokje van de vorige toer. Stokje tussen de eerste en tweede stokje van de vorige toer, 2 lossen 3 x 2 samen afgehaakte stokjes  met daar tussen een picootje, 2 lossen stokje tussen het tweede en derde stokje. stokje tussen de eerste en tweede van de vorige toer enz.. In de opening tussen de 2 blokken 3 x 2 dubbel afgehaakte stokjes met daartussen een picootje.

Alle benodigde materialen zijn te koop in onze winkel in Holten maar zijn natuurlijk ook te vinden in onze webshop.

Video ” Een kleedje van omgehaakte quiltstof

De werkwijze hebben we ook opgenomen in een filmpje (met dan aan Jorik Jansen ).

Klik HIER voor het filmpje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *